Therapie
Fysiotherapie – manueel therapie
​
De fysio/manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Deze klachten kunnen optreden aan de spieren, de pezen, de banden of aan de gewrichten. Sportbeoefening, stress, zware fysieke werkzaamheden en het natuurlijke verouderingsproces kunnen allemaal een rol spelen bij het ontstaan van functiestoornissen aan het bewegingsapparaat. Onder functiestoornissen verstaan we bijvoorbeeld de verkorting of verzwakking van een spier of de verstijving van een gewricht. De blessures die hierdoor kunnen ontstaan variëren van spier-, pees- en bandletsels, botbreuken en gewrichtsslijtage (of arthrose).
​
Fysiotherapie
​
Met behulp van fysiotherapie kunnen functiestoornissen aan het bewegingsapparaat verminderd of verholpen worden.
De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie en door het geven van advies en/of begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren dat de normale houding en beweging zich weer hersteld. Daarnaast leert hij zijn patiënten zo goed mogelijk met eventueel resterende beperkingen om te gaan.
​
Veel klachten aan het bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kunt u denken aan:
​
-
pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten
-
zwelling van gewrichten
-
krachtvermindering
-
bewegingsbeperking
-
stijfheid
-
problemen met bewegen
-
evenwichtsstoornissen
-
vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering als gevolg van een andere onderliggende aandoening
​
Manueel therapie
​
Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van functiestoornissen van gewrichten. Vaak gaat het om de gewrichten van de wervelkolom maar ook de zogenaamde perifere gewrichten zoals de heupen, de knieën, de enkels, de schouders, de ellebogen en de polsen behoren tot zijn werkterrein. Functiestoornissen van gewrichten kunnen het gevolg zijn van een veranderd belastingspatroon. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen overbelasting (bijvoorbeeld door sportbeoefening of door zware fysieke werkzaamheden) en onderbelasting (het juist niet belasten door een gebrek aan beweging en gebrek aan fysieke inspanning).
Bewegingsbeperkingen van de gewrichten van de wervelkolom kunnen pijn in de rug veroorzaken, maar kunnen zich ook uiten in uitstralende pijn in de armen en de benen. Ook kunnen de omliggende spieren gevoelig worden en niet meer goed werken.
​
De manueel therapeut gaat in zijn behandeling een stapje verder dan de fysiotherapeut. Tijdens zijn behandelingen maakt hij gebruik van zogenaamde specifieke mobilisatietechnieken. Dit houdt in dat de therapeut de gewrichten in verschillende richtingen beweegt zodat deze beter gaan functioneren. Wanneer de therapeut middels één snelle gerichte stoot de bewegingsbeperking van een gewricht in één keer opheft kan er een krakend of knappend geluid optreden. Daarom wordt de manueel therapeut in de volksmond ook wel ”de kraker” genoemd.
​
Veel klachten die veroorzaakt worden door functiestoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut behandeld worden.
Hierbij kunt u denken aan:
-
hoofd- en nekpijn in combinatie met bewegingsbeperkingen van de wervelkolom
-
nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
-
hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn
-
lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
-
bepaalde vormen van duizeligheid
-
kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
-
heupklachten
-
huilbaby’s, KISS/KIDD - kinderen
​
Verwijzing en vergoeding
​
Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de arts naar de fysiotherapeut of manueel therapeut. Ook al is wettelijk bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft, zijn er toch een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, het onderzoek en de behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.
Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dit betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor fysiotherapie of manueel therapie is opgenomen in uw polis.
Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij een contract gesloten waardoor wij de nota’s rechtstreeks kunnen indienen. Is dit niet het geval dan krijgt u van ons een nota, die u zelf bij uw verzekeringsmaatschappij kunt declaren. De vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.
​
Een afspraak maken
​
Afspraken voor een eerste consult kunnen telefonisch of per
e-mail gemaakt worden. Het e-mailadres voor het maken van afspraken is info@denieuwekeizers.nl. Telefonisch is onze receptie dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 14:00 uur op nummer 020 - 623 18 33.
​
​
De Nieuwe Keizers
Voor het maken van afspraken voor behandelingen fysiotherapie, manueel therapie en podologie kunt de praktijk
telefonisch bereiken op nummer:
020 - 623 18 33 (werkdagen 9:00 - 14:00 uur).
​
Ook kunt u dit e-mailadres gebruiken:
Op werkdagen wordt uw e-mail binnen 24 uur beantwoord.
Contactgegevens
'anatomie & blessures' kunt u een e-mail sturen naar michelle_soe@live.nl.
De meeste informatie over deze onderwerpen kunt u echter zelf op deze website vinden wanneer u doorklikt naar 'anatomie'.